نقش بد افزارها در کامپیوتر
بد افزار به انگلیسی Malware ( مال وِیر ) نامیده میشود.
بد افزار، هر نرمافزاری است که یکی از کارهای زیر را انجام دهد:
- گردآوری اطلاعات حساس
- مختل کردن کارهای کامپیوتر
- نشان دادن تبلیغات ناخواسته
- دسترسی به کامپیوترهای خصوصی و محرمانه
بد افزارها میتوانند مخفیانه عمل کنند و هدفشان شریرانه است، اطلاعات را به سرقت میبرند، یا برای مدتی طولانی بدون این که کاربر بفهمد، از کامپیوترش جاسوسی میکنند.
انواع بد افزارها
بد افزارها را میتوان به انواع زیر دستهبندی کرد:
- ویروسها
- کرمها
- تروجانها
- باجافزارها
- جاسوسافزارها
- هراسافزارها
- روتکیتها
- ربایندگان مرورگر
ویروس
ویروس به برنامهای گفته میشود که هنگامیکه اجرا میشود، کپیهایی از خودش را در داخل برنامهها، فایلهای دادهای، و… قرار میدهد. زمانی که چنین اتفاقی روی میدهد، گفته میشود که آن فایلها یا برنامهها، آلوده شدهاند.
ویروسها اغلب به کاربر یا کامپیوتر او آسیب میزنند.

عوارض ویروسها:
- دادهها را خراب میکنند
- فضایهارد دیسک را اشغال میکنند
- به اطلاعات خصوصی دسترسی پیدا میکنند
- کامپیوتر را بهکلی غیرقابل استفاده میسازند
- پیامهای سیاسی یا طنزآمیز به نمایش درمیآورند
- بخشی از زمان پردازنده را به خود اختصاص میدهند
کِرم
یک کِرم کامپیوتری، نوعی بد افزار است که به کامپیوترهای دیگر منتقل میشود. کِرمها اغلب از شبکه کامپیوتری استفاده میکنند تا خودشان را تکثیر کنند و به کامپیوترهای دیگر منتقل شوند.
کِرمها معمولا از مشکلهای امنیتی شبکهها استفاده میکنند و خود را به کامپیوترهای دیگر میرسانند.
تفاوت کِرمها با ویروسها
تفاوت آنها با ویروسها در این است که خود را به برنامههای موجود الصاق نمیکنند. آنها به شبکه آسیب میرسانند، حتی شده با مصرف پهنای باند؛ در حالی که ویروسها معمولا روی یک کامپیوتر، فایلها را خراب میکنند.
تروجان
نام تروجان از اسب تروا میآید. یک اسب تروجان، بد افزاری است که خود را به نحوی جا میزند که انگار برنامهای مفید است، به کار روزمره میآید، یا جذابیت خاصی دارد. به این ترتیب کاربر را مجاب میسازد که آن برنامه را دریافت و نصب کند.
تروجانها اغلب با استفاده از مهندسی اجتماعی، خود را منتشر میکنند.
کاربرانی که قصد اشاعه تروجانها را دارند، ایمیلهایی برای افراد میفرستند که طبق آنها، افراد با پر کردن فرمها و دانلود خواسته یا ناخواسته برنامهها، تروجانها را به کامپیوترشان میآورند.
جاسوسافزارها
جاسوسافزار، بد افزاری است که هدفش، گردآوری اطلاعات درباره یک فرد یا یک سازمان، بدون رضایت آنها است. این بد افزار ممکن است اطلاعات را بدون رضایت کاربران و سازمانها، به دیگر سازمانها بفرستد، یا این که کنترل کامپیوتر را بدون این که کاربر بفهمد، در دست بگیرد.

برخی جاسوسافزارها برای این استفاده میشوند که کارهایی که افراد در وب انجام میدهند را ردگیری کرده و آنها را ذخیره کنند. آنها ممکن است پیامهای تبلیغاتی هم برای کاربران به نمایش درآورند.
جاسوسافزارها میتوانند انواع مختلفی از دادهها، از جمله نام کاربری، رمز عبور، و اطلاعات بانکی را گردآوری کنند.
روتکیت
روتکیت به بد افزاری گفته میشود که به نحوی طراحی شده که به نقاط ممنوعه سیستم، دسترسی پیدا میکند. این برنامه، همچنین وجود خود را از دیگر نرمافزارها پنهان میکند.
شناسایی روتکیت دشوار است ؛ چون میتواند خود را مخفی کند . گاهی حتی لازم میشود برای پاک کردن روتکیت، ویندوز را از اول نصب کرد.
لزوم وجود آنتیویروس
لازم است کاربران، آنتیویروس نصب کنند و آن را به شکلی مرتب، بهروزرسانی نمایند. کامپیوتری که آنتیویروس نداشته باشد بهشدت در معرض آلودگی است، بویژه اگر به اینترنت متصل باشد.
همچنین آنتیویروسهای کِرَکشده، کارآیی لازم را ندارند و ممکن است در تشخیص بد افزارها، ضعیف عمل کنند و به همین دلیل، باید از نسخه اصلی استفاده کرد.